Sunderbyn

Bilden visar en innergård i Södra Sunderbyn.

Södra Sunderbyn - bland ängar och hästhagar

14 km nordväst om Luleå ligger Södra Sunderbyn. Här bor du med ängar, hästhagar och Lule älv runt hörnet, och våra röda trähus som smälter väl in i omgivningarna. Cirka 3 500 personer bor i Sunderbyn, det stora flertalet är bosatta i villor.

Sunderbyns historia kan spåras tillbaka till 1600-talet. Från början fanns här några få bönder och dessa bodde mestadels runt Kråkberget, där nuvarande Sunderby folkhögskola ligger. 1899 började Mariebergs tegelbruk byggas i Södra Sunderbyn. Trots tidigt hot om konkurs drevs verksamheten ända till 1967. Bruket har gett upphov till Mariebergsvägen, huvudleden som går genom Sunderbyn, Hammaren och Gammelstad.

Trivsamt bostadsområde

Den lantliga miljön inbjuder till utevistelse och promenader. Sommartid håller många till vid någon av badstränderna längs Lule älv. Närheten till sporthall, ishall och fotbollsplaner bidrar till ett starkt föreningsliv. Sunderby Sjukhus, som invigdes 1 september 1999, är i nära anslutning och Sunderby folkhögskola har sitt säte i byn. Folkhögskolan erbjuder konstutbildningar och ett flertal kurser inom olika ämnesområden. Det mesta inom samhällsservice finns i närliggande Gammelstad och på Storhedens handelsområde.

Förskolor och grundskola

I området finns skolor och förskolor. Sunderbyskolan är den gemensamma F-6 skolan i Sunderbyn.

Lulebos bostäder i Södra Sunderbyn

På Hemängsvägen och Lergärdanvägen har Lulebo totalt 61 lägenheter (1-4 rummare).

Lulebo utvecklar bostadsområdet

Lulebo arbetar kontinuerligt med renovering och underhåll av det befintliga bostadsbeståndet. Läs mer om kommande, pågående och avslutade projekt i vårt bestånd.

Boendemöten

Vi bjuder regelbundet in våra hyresgäster till boendemöten i det egna bostadsområdet.


Ledigt just nu

Vi hjälper dig!

Frågor om lediga lägenheter, parkeringsplatser och förråd samt om uthyrningsprocessen och hyreskontrakt besvaras av besvaras av Lulebos lägenhetsförmedling.

Här hittar du mer information och kontaktuppgifter till hela vår serviceorganisation.


Läs mer om Luleås stadsdelar

På Luleå kommuns hemsida hittar du mer information om Luleå och de olika stadsdelarna.