Zpark motorvärmarhuvar med app-styrning och möjlighet till elbilsladdning

Zpark laddning

Efterfrågan på elbilsladdning i Lulebos bostadsområden ökar hela tiden. När vi bygger nya eller renoverar befintliga parkeringsplatser utrustar vi dem därför samtidigt med nya motorvärmarhuvar som erbjuder ny teknik och nya möjligheter för hyresgästerna.

Det nya parkeringshuset på Lävägen (färdigt i oktober 2021) blev först ut att erbjuda denna lösning. Tekniken har fungerat fint och hyresgästerna är nöjda varför vi nu går vidare och låter ett flertal projekt som genomförs under 2022-2024 få samma motorvärmarhuvar med samma möjligheter. 

Elbilsladdning och motorvärmaruttag i samma enhet

Motorvärmarhuvarna, som styrs med hjälp av en app (Zpark), erbjuder både ett klassiskt motorvärmaruttag och ett uttag för elbilsladdning. Man kan bara använda ett uttag åt gången.

 • Ett uttag för motorvärmare, max 6A. 
  Kupévärmarens effektuttag får ej överstiga 800W på maximalt läge vid 6A säkring. Motorvärmaren/blockvärmaren drar cirka 300-500W.

 • Ett uttag för elbilsladdning 6-16A beroende på nyttjandegrad.
  Färgmarkeringen ovanför uttaget anger: vitt (uttaget är tillgängligt och klart att använda), blått (fordonet är anslutet), grönt (fordonet laddas), gult (överström), rött (jordfel), svart (enhet avstängd).

Har du en bil med förbränningsmotor använder du det övre uttaget för motor- och kupévärmare. Det nedre uttaget används för elbilsladdning.

Individuell mätning och debitering av el

Platser med Zpark motorvärmarhuvar har individuell mätning och debitering av el vilket gör det möjligt för hyresgästen att påverka sin egen förbrukning och kostnad.

Kontinuerlig ström väljs av användaren

När du hyr en bilplats med en Zpark motorvärmarhuv kan du själv aktivera strömuttaget för kontinuerlig ström genom att välja alternativet "På" i appen. Funktionen kostar inget extra, du betalar bara för den el du förbrukar. Tänk ändå på att kontinuerlig ström ofta leder till ökad förbrukning och högre elkostnad samtidigt som det också är mindre miljövänligt.

Motorvärmarstyrning via appen i din smartphone - gör så här:

 • Ladda ner Zpark-appen till din telefon (smartphone) och identifiera dig som hyresgäst/användare genom att ange den verifieringskod du får via sms.
 • Första gången du parkerar på din plats: scanna QR-koden på din motorvärmarhuv, när "Access code" efterfrågas anger du din personliga kod (de 4 sista siffrorna i ditt personnummer) för att lägga till och ansluta din parkeringsplats mot appen.
 • Önskad motorvärmarstyrning enligt schema eller planerade avresetid ställs in via appen.
 • Motorvärmarstyrningen styrs efter utetemperaturen.
 • Elbilsladdning slås av och på via appen.

Flera enheter/användare kan använda appen för att styra samma motorvärmarhuv 

Hyresgästen för en bilplats är huvudägare och första person att identifiera sig mot Zpark-appen. Hyresgästen kan också ladda ner appen i flera olika enheter och sedan identifiera sig som användare genom att ange samma telefonnummer och samma verifieringskod som vid första tillfället.

Om fler än  en person i hushållet ,eller exempelvis gäster till hushållet, behöver kunna styra motorvärmarhuven på en bilplats kan dessa personer ladda ner appen i sina telefoner och därefter identifiera sig som användare genom att ange samma telefonnummer och samma verifieringskod som hyresgästen/huvudägaren. 

Om verifieringskoden inte längre finns tillgänglig kan hyresgästen/huvudägaren logga ut ur appen och därefter logga in igen. Då får hyresgästen/huvudägaren ett sms med en ny verifieringskod som sedan kan användas av alla enheter och alla personer som ska identifiera sig som användare.

Om hyresgästen/huvudägaren vill avbryta delningen till andra enheter eller personer loggar hen ut ur appen och loggar därefter in igen med ny kod som kommer via sms.

Motorvärmarhuvarna kan också styras via Zparks hemsida

Om du inte har en smartphone, gå till den här sidan och följ instruktionerna på skärmen.


Schematisk bild över användning och funktioner i Zpark-appen och de nya motorvärmarhuvarna. Klicka här för att ladda ner bilden som en PDF.

Maximalt effektuttag

Kupévärmarens effektuttag får ej överstiga 800W på maximalt läge vid 6A säkring.
Motorvärmaren/blockvärmaren drar cirka 300-500W.


Flera enheter/användare styr samma motorvärmarhuv

Om fler än en person i hushållet, eller exempelvis gäster till hushållet, behöver kunna styra motorvärmarhuven på en bilplats kan dessa personer ladda ner appen i sina telefoner och därefter identifiera sig som användare genom att ange samma telefonnummer och samma verifieringskod som hyresgästen/huvudägaren. 

Ladda ner en schematisk bild - flera användare av appen 


Frågor eller synpunkter på appen?

Om du har frågor om eller sypunkter på Zpark-appen är du välkommen att kontakta Zparks support via telefon 0920-46 80 80 eller via e-post.

Eller besök deras sida med frågor & svar.


Zpark på Lulebos områden

Bilplatserna på flera av Lulebos bostadsområden har utrustats med Zpark motorvärmarhuvar som erbjuder ny teknik och nya möjligheter för hyresgästerna. Och ytterligare områden är på gång.

Björkskatan, parkeringshuset på Lävägen:
100 platser med möjlighet till elbilsladdning (klart hösten 2021). 
Läs mer

Hertsön, nya och renoverade kallgarage och bilplatser på:
Lo-, Bäver-, Hjort- och Utterstigarna (klart hösten 2022).
Läs mer

Kallkällan, nya och renoverade bilplatser på:
Lingonstigen (klart hösten 2022). 
Läs mer

Hertsön, nya och renoverade kallgarage och bilplatser på:
Järv-, Rådjur-, Ekorr- och Vesslestigarna (klart hösten 2023).
Läs mer

Hertsön, nya och renoverade kallgarage och bilplatser på:
Mört-, Havsöring-, Forell- och Abborrgränderna (preliminärt under 2024).
Läs mer


Läs mer

Här får du tips på fler sidor där du kan läsa mer om parkering i Lulebos bostadsområden.


Vi hjälper dig!

Varmt välkommen att kontakta vårt Kundcenter om du har frågor om ditt kontrakt, dina nycklar och ditt boende, när du vill boka tid för att besöka oss eller när du behöver göra en felanmälan.


Fråga oss - Lulebo svarar!

Besök vårt kundforum för att läsa befintliga frågor och svar eller ställa din egen fråga.