Med återbruk är mycket vunnet

I samarbete med vännerna på Lumire möblerade Lulebo under 2022 en nyrenoverad studentlägenhet på Vänortsvägen 9 på Porsön med secondhand-inredning och husgeråd. 

Idén till samarbetet mellan Lulebo och Lumire har sin bakgrund i att bägge företagen driver samverkansprojektet Returpunkt Centrum som genomförs av Lumire tillsammans med Lulebo, Stadsbyggnadsförvaltningen, Arbetsmarknadsförvaltningen, Diös, Sömnadskollektivet, Röda Korset och PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete).

- Projektet Returpunkt Centrum har som syfte att skapa en mötesplats i Luleå som främjar cirkulär ekonomi, delande och sysselsättning. Och i vårt Hållbarhetshus, som är en secondhand-butik på Risslans återvinningscentral, tar vi emot möbler och husgeråd. Vår personal på återbruket har sett ut saker som skulle passa i den här studentlägenheten och sedan inrett med möbler, inredning och husgeråd, berättar Jenny Widmark, Hållbarhets- och kommunikationschef vid Lumire.

För Lulebo som drivs av att verka långsiktigt och hållbart är pilotprojektet med second hand-inredning i lägenheten på Vänortsvägen intressant ur flera perspektiv.

- Lulebos hus och lägenheter ska stå sig i många år och vi lägger betydande resurser på att bygga, renovera och förvalta utifrån ett långt tidsperspektiv. Som enskild individ kan vi också bidra till ett hållbart leverne på olika sätt, menar Lulebos marknadschef Eva Holmberg och fortsätter.

- Återbruk är en trend som har vuxit starkt de senaste åren. Allt från lampor till mattor går från att vara bortglömda eller bortkastade till att ta plats i våra hem igen. Det är precis det vi har gjort i lägenheten på Vänortsvägen. Där har vi inrett med möbler, porslin, glas, bestick och en del pynt från Hållbarhetshuset på Lumires återvinningscentral.

Sängen och en fåtölj i lägenheten är helt nya och Lulebo säkerställer att textilier som har använts är tvättade innan de kommer in i lägenheten. I det här fallet rör det sig om gardiner och prydnadskuddar. Och Lulebo är inte främmande för att inreda fler möblerade studentlägenheter med återvunna möbler och husgeråd.

- Faller det här väl ut kan det bli så och då kan olika lägenheter få olika stil. Vi tror att det skulle uppskattas av studenterna. Plus att vi tillsammans bidrar till att göra även husens insidor ännu mer hållbara, konstaterar Eva Holmberg.

Fakta

Lulebos hus på Vänortsvägen 5, 7 och 9 på Porsön är avsedda för studerande på Luleå tekniska universitet.

Under perioden 2016-2022 har de tre husen genomgått renoveringar och ombyggnationer i olika etapper. Befintliga studentlägenheter har renoverats och nya har tillkommit när samvarorum på varje våningsplan har byggts om till lägenheter.

Lägenheterna som är ca 25 kvadratmeter och finns både som möblerade och omöblerade har fått nya kök och totalrenoverade badrum.

De gemensamma tvättstugorna har renoverats och trapphusen har målats om.

Läs mer om studentlägenheterna på Vänortsvägen


Läs mer om Lulebos hållbarhetsarbete