Sverigekamp i hållbar livsstil söker tävlingsdeltagare under 2021-2022

OOBS! Tävlingen är avslutad under oktober 2022.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Tävlingen sätter igång i september 2021 och drivs av nationellt av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige, i Luleå drivs tävlingen av Luleå Miljöresurs (Lumire) tillsammans med Lulebo – och vi söker nu deltagare!

Tävla för att se möjligheter med en hållbar livsstil

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

Så går det till

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Ansök till Minimeringsmästarna nu!

Blir du sugen på att delta i Minimeringsmästarna? Alla typer av hushåll kan söka - ensamhushåll, familjer, kollektiv eller par, så länge ni bor på någon av de platser som medverkar i projektet.

Du kan ansöka via minimeringsmastarna.se/anmalan fram till den 15 september.

Vi ser fram emot din ansökan!

 

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta

Jenny Widmark
Hållbarhetschef, Luleå Miljöresurs
jenny.widmark@lumire.lulea.se

Tävlingen är avslutad - så gick det

Den 16 oktober hölls den avslutande träffen för Minimeringsmästarna Luleå 2021-2022 där de medverkande hushållen träffades en sista gång för prisutdelning men även för att summera året som gått och fika och ha trevligt tillsammans.

Luleå-gruppens tävlingsdeltagare har utgjorts av 6 hushåll med totalt ca 15 personer.

I hela Sverigetävlingen har ca 250 hushåll från 50 kommuner deltagit.

Under Minimeringsmästaråret har de tävlande arbetat i 5 olika teman:

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Farligt avfall
  • Delande
  • Textil

Målet med tävlingen är att visa på mjöjligheter och inspirera människor att hitta vår gemensamma nöjdpunkt - en ambition som ska kunna ge oss alla ett gott liv inom planetens gränser. 


Läs mer om Minimeringsmästaråret på Lumires hemsida

26 januari 2022
Cookalong med minimeringsmästare från hela Sverige

28 april 2022
Minimerings­mästarna fortsätter resan

7 september 2022
Den stora textilutmaningen

16 september 2022
Slow fashion på Veten­skapens hus – Johanna Leymann på besök


Läs mer om Lulebos hållbarhetsarbete