Lulebo bygger 152 nya lägenheter på Kallkällan

Arkitektens bild av Kallkällan 10 på dagen

Lumires sprängningsarbeten för vatten och avlopp, som har pågått sedan slutet av september, avslutas under mitten av oktober och framdragningen av VA (Vatten och Avlopp) för försörjning av dricksvatten och hantering av avloppsvatten för totalt 152 nya bostäder på Lingonstigen pågår för fullt.

Första spadtagen tas på fredag den 13 oktober 2023

På fredag den 13 oktober satte nämligen Lulebo, tillsammans Luleås kommunalråd Fredrik Hansson och representanter för det lokala byggföretaget Nåiden Bygg AB spadarna i jorden och inledde därmed Lulebos bygge av fastigheten K10 på Kallkällan. Det största nybyggnationsprojektet på mycket länge för oss!

Lulebo köper byggtjänster och -material för en halv miljard kronor under 2023

Byggbranschen i hela Sverige, även i Norrbotten och Luleå, går på sparlåga men Lulebo bygger för fullt. Under 2023 renoverar Lulebo fastigheter och lägenheter på minst 8 olika bostadsområden till en total kostnad motsvarande ca 400 miljoner kronor.

Men vi bygger också nytt. Under 2023 har Lulebo byggt ett antal nya, små lägenheter i olika oanvända utrymmen i befintliga hus men vi har också startat nybyggnation av ett hus med 20 lägenheter på Regnvägen 11 på Björkskatan.

Totalt köper Lulebo under 2023 tjänster och material inom byggbranschen för ungefär en halv miljard kronor.

152 nya lägenheter med 2, 3 eller 4 rum och kök

Och med start under hösten 2023 bygger Lulebo alltså två nya punkthus med 12 respektive 14 våningar högst upp på Lingonstigen på det populära bostadsområdet Kallkällan. I husen, som har ritats av den lokalt förankrade arkitektfirman Norconsult Sverige AB, kommer det att finnas totalt 152 lägenheter: 144 st med 2 eller 3 rum och, högst upp i husen, 8 st med 4 rum och kök. Alla lägenheter har minst en inglasad balkong.

"Det blir fina och välplanerade, ganska små lägenheter med rejäla balkonger." berättar Mathias Uvemo, affärsutvecklingschef på Lulebo och fortsätter: "Det är, som alla vet, dyrt att bygga nytt men i det här projektet har vi anpassat lägenhetsstorlekarna för att hålla nere hyrorna och göra det möjligt för fler att bo i de här husen.”

Hållbara vardagar för hyresgästerna

Hållbarhet i tre dimensioner är förstås i fokus när Lulebo planerar för nya fastigheter och bostäder. Vårt projekt K10 genomförs på ett sätt som motsvarar certifieringssystemet Miljöbyggnads silverbetyg. För hyresgästernas hållbara vardagar har vi tänkt på att:

  • Skapa en boendemiljö där det är bilfritt i direkt anslutning till husen.
  • Satsa på fullt utbyggd källsortering av avfall, bland annat med underjordiska Molok®-avfallsbehållare.
  • Bygga cykelgarage i källarplan.
  • Satsa på en naturlekpark i skogskanten på sluttningen mot öster.

Arkitekten, Liselott Miranda på Norconsult Sverige AB, som arbetat med projektet både under 2015 då bygget var aktuellt för första gången och nu när det äntligen ska förverkligas berättar: "Det var en utmaning att ändra planlösningarna från 2015 utan att flytta ytterväggarna för att få till fler lägenheter och bättre ekonomi i projektet och samtidigt skapa fina lägenheter. Det har också varit roligt att kunna arbeta med ett kreativt trygghetstänk, till exempel när det gäller cykelparkeringarna och olika belysningar."

Lulebo räknar med att starta uthyrningen av de nya lägenheterna under hösten 2025. Inflyttningen planeras preliminärt till våren 2026.

Två hus - 152 nya lägenheter


98 st 2 rum och kök
,
32-44 kvm,
ca 6 800- 8 900 kr per månad

46 st 3 rum och kök,
57-73 kvm,
ca 9 500 - 13 100 kr per månad

8 st 4 rum och kök,
81-91 kvm,
ca 14 500 - 15 600 kr per månad

  • Alla lägenheter har minst en inglasad balkong.
  • Hiss och tvättstuga i källarplan finns i båda husen.
  • Bastu med relax finns på entréplan i ett av husen.
  • Uthyrningen startar under hösten 2025.
  • Inflyttning preliminärt under våren 2026.

Läs mer och följ utvecklingen på vår projektsida


Kallkällan - mellan staden och universitetet

Kallkällan ligger 3 km norr om centrala Luleå och tillhör stadsdelen Bergviken. Det är ett omtyckt bostadsområde beläget mellan Luleå stad och Luleå tekniska universitet.

I bostadsområdet finns en matvarubutik och naturområdet Mjölkuddsberget med cykel- och motionsspår. Inom gångavstånd finns Coop Norrbotten Arena med flera ishallar, idrottsplatsen NYAB-vallen med fotbollsplaner och löparbanor, samt Luleå Kajakklubb med Björkskatafjärdens vatten som hemmaplan.

Läs mer om Kalllkällan och Bergviken på vår områdessida