Dialog med kreativa mellanstadiebarn på Hertsön

Bildtext saknas

Vid tidigare dialoger med exempelvis skolorna och föreningslivet på Hertsön har det blivit tydligt att det saknas lokaler för föreningsverksamhet på Hertsön samt att barn i mellanstadieåldern är en bortglömd grupp när det gäller tillgång till bra, roliga och trygga fritidsaktiviteter.

Med utgångspunkt i Hertsöpiloten och Lulebos arbete för social hållbarhet och stadsdelsutveckling samlade Lulebo under torsdagen den 1 juni ca 150 barn i åk 4 och 5 på Hertsöns skolor för att prata om deras fritid. Barndagen och -dialogen genomfördes på Domherregränd 5, i den före detta matbutiken som nu håller på att iordningställas till en ny mötesplats för alla Hertsöbor.

Vad gör Hertsöns 10-12 åringar på fritiden och vad vill de göra mer av?

Temat för dagen var barn och ungas fritid. I en workshop fick barnen skriva, rita, klippa och klistra för att, på ett fritt och kreativt sätt, berätta vad de gör på sin fritid idag och vad de skulle vilja göra mer av. De fick också möjlighet att lämna idéer och inspiration gällande utformning och verksamhet i den nya mötesplatsen.

Genom sina fantastiska skapelser gav barnen oss många bra och spännande tankar och idéer om vad barn i denna ålder generellt gör och vill göra på sin fritid samt om vad som kanske saknas på Hertsön idag. Idéerna tolkades av en AI-bot som producerade fantasifulla och inspirerande visionsbilder av barnens många, härliga förslag på saker, händelser och aktiviteter som skulle kunna locka dem att besöka den nya mötesplatsen och dess närmaste omgivning.

Det var en riktigt rolig dag och vi på Lulebo är väldigt glada både över att vi fick förmånen att få träffa alla dessa fina barn från Hertsön och över den fina samverkan som finns mellan alla aktörer som deltog på dagen. Processen att fånga upp barn och unga i våra stadsdelar tillsammans med andra aktörer fortsätter och vi tar nu hem alla goda förslag och ser hur vi kan ta dem vidare i verkligheten.

Barndagen och -dialogen genomfördes av Lulebo i samverkan med:

  • skolorna på Hertsön
  • Luleå kommun, staben
  • Luleå kommun, kultur- och fritidsförvaltningen
  • Rädda barnen
  • Studiefrämjandet.

Själva workshopen hölls av reklambyrån Oh My.

Ett varmt tack till alla!


Läs mer

Barndagen och -dialogen genomfördes utifrån Lulebos ökade fokus på social hållbarhet och stadsdelsutveckling där bostadsområdet Hertsön är först ut.