Lulebo

Invigning staty Mjölkuddens Trygghetsboende

Fredag 6 juli 2018 avtäcktes statyn ”Mamma & jag”, ett verk skapat av konstnären Elin-Alexandra Sundström.
Statyn är en hyllning till alla de supermammor som är utgör en trygg grund för sina familjer. 

Avtäckning och invigning förrättades av kommunalrådet Lenita Ericson till vänster i bild,
här tillsammans med Lulebos Vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

 

Boende i trygghetsboendet bjöd på dragspel och sång. Flertalet hyresgäster medverkade vid invigningen.

Samverkan mellan konstnärer

I sin hjälp i skapandet har Elin-Alexandra Sundström haft hjälp av konstnärerna Sara Edström (formtagning) och Mats Wikström (gjutning, svetsning och montering på stenfundament.)

Elin-Alexandra Sundström är 36 år gammal. Hon är född, uppvuxen, bor och verkar i Gammelstad utanför Luleå. Elin arbetar med offentliga utsmyckningar, installationer och projekt. I sin konst utgår hon främst från sin familj och skog och mark från Gammelstad.

Sara Edström är född 1968 i Luleå där hon lever och verkar. Sara arbetar främst med skulptur i långa processer, i en pendling mellan detaljerade studier av människor och abstraherade utsnitt av kropp, hud och hår.

Mats Wikström, född 1954 i Stockholm och bosatt i Träskbrännan utanför Luleå. Mats är konstnär och musiker i gruppen Eterkropp. Han gjuter brons och aluminium.

Konstnärens berörande tal

I samband med avtäckningen och invigningen höll Elin-Alexandra Sundström ett tal kopplat till statyn. Talet berörde många. Här följer det.

Min mamma bakar bullar, men väntar med att äta tills alla andra tagit varsin. Eller så tar hon den bulle som är minst, fulast eller som har minst smörklet. Mamma är uppe i natten före dopparedagen. Mycket ska städas, slås in och lagas. Allt ska vara perfekt. Det stressas för att andra ska njuta och känna julefrid.

Hon använder fryspåsar om igen. Påsarna efter limpor gr särskilt bra att använda fler gånger. Tänk vad hon vet och kommer ihåg. När alla ska träna, leka jobba. När alla behöver pengar och mat. Hur kan hon alltid vara hemma när vi förväntar oss det och ändå hinna handla innan kylen är tom eller toapappret är slut.

Trots att affärerna har kakpaket för en tia bakar hon ungsformar med kaka. Vid namnsdag och födelsedagar eller ibland bara för att det är söndag får någon i släkten välja önskemål, allt kan hinnas. Hon handlar bara kläder till sig själv om det är på halva reapriset, för inte behöver hon något tjusigt och kläderna behöver inte ens sitta särskilt bra.

Hon gör alltid mer, men kräver ingenting tillbaka.